Ley de transparencia del nuevo programa Canciones a domicilio
29 de enero de 2024

Ley de transparencia del nuevo programa Canciones a domicilio

©Ana palacios

En cumplimiento de las obligaciones previstas en la legislación de transparencia.

La Vicepresidencia Segunda y Conselleria de Servicios Sociales e Igualdad de la Generalitat, en fecha 7 de diciembre de 2023, aprobó las ayudas dirigidas a la realización de programas de interés general para atender a fines de carácter social con cargo al tramo autonómico de la asignación tributaria del 0,7 % del impuesto sobre la renta de las personas físicas, para el ejercicio 2023, en el ámbito de la Comunitat Valenciana, a la Fundación Social District (Músicos por la Salud) para realizar el proyecto presentado “Canciones a domicilio” con el número de expediente PIIRPF/2023/279.

El importe concedido ha sido de 36.042,11€.

Descripción del proyecto

Cançons a domicili és un programa per a persones majors de 65 anys. Un músic professional visitarà les llars dels persones majors per a brindar-los moments musicals personalitzats i plens d’emoció per a combatre la soledat no desitjada seguint la «Metodologia de Músics per la Salut». A través d’una aplicació, els serveis socials de les poblacions podran reservar les visites dels músics a les persones majors que consideren necessari, adjuntant alguna informació rellevant: cançó preferida, artista preferit, etc.

El projecte s’emmarca en la Línia 1 “Subvencions destinades a entitats privades per a la realització de programes d’Interés general per a atendre fins socials amb càrrec a l’assignació tributària del 0,7% de l’Impost sobre la renda de les persones físiques”; dins de l’àmbit 4. Programes d’Interés social-Persones amb discapacitat [4.3 Programes d’atenció a menors per a la promoció de l’autonomia personal i l’estimulació].

Cançons a domicili és un programa dirigit a persones majors de la Comunitat Valenciana, especialment aquelles que experimenten sentiments de soledat no desitjada o manifesten la seua possible aparició. Les seues accions van dirigides a minimitzar aquestes situacions i l’aïllament social, i afavorir les relacions socials, l’acompanyament, el suport psicològic i el benestar, on la música es converteix en l’element principal del procés. El programa es realitzarà des d’un enfocament inclusiu, flexible i personalitzat, adaptat als gustos i característiques de les persones majors participants.

Es treballarà en estreta relació amb les dependències dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana que atenen aquest grup poblacional, i altres institucions públiques i privades que s’incorporaren durant la implementació. L’activitat fonamental seran les trobades musicals personalitzades que els brindaran music@s de la Fundació a persones majors, en els seus domicilis.

El desplaçament de els/as intèrprets cap a les llars, facilitarà el desenvolupament de l’activitat en un ambient conegut, segur i còmode per al col·lectiu de majors, amb la qual cosa també poden gaudir les persones amb mobilitat reduïda. De manera participativa, els/as beneficiaris/as s’involucren en la selecció del repertori musical segons els seus gustos i fins i tot en la interpretació d’aquest, afavorint l’envelliment actiu, estimulant la memòria i avivant els records.

El desenvolupament de les activitats es durà a terme des de les diferents seus provincials de la Comunitat Valenciana, recaient la coordinació global en la seu de València. S’espera beneficiar de manera directa un total de 400 adults majors, del os quals 250 són dones i 150 són homes.

El programa contempla les següents actuacions:

DIFUSIÓ I AVALUACIÓ DE RESULTATS
Després de realitzat els contactes inicials pertinents amb les institucions involucrades, especialment amb els Serveis Socials de cada província, es comença el disseny i posada en marxa de la PLATAFORMA TECNOLÒGICA necessària per a coordinar les visites de els *músic@s de la Fundació al domicili de les persones majors beneficiades. En aquesta etapa es dissenya i emplena el formulari amb informació rellevant sobre la persona major a visitar per a conéixer els seus gustos musicals, artistes i cançons favorits, característiques sociodemogràfiques, etc. Se selecciona, al costat de Serveis Socials, les persones beneficiades pel projecte, prioritzant aquelles que presenten sentiments de soledat no desitjada o manifesten la seua possible aparició; s’elabora el cronograma de trobada i finalment es contacta amb la persona conéixer la seua disposició de participar en el programa i coordinar la visita.

GENERACION DE PLATAFORMA DE COORDINACIÓ

SENSIBILITZACIÓ

REALITZACIÓ DE TROBADES MUSICALS PERSONALITZADES

Objetivos del proyecto

L’Objectiu general del programa és afavorir la interacció social de les persones majors de la Comunitat Valenciana, mitjançant l’ús de la música com a eina per a la prevenció i/o disminució de sentiments de soledat no desitjada. Amb això es pretén fer costat a la implementació de disposicions, plans i estratègies internacionals, estatals i autonòmiques que promouen el bienestar de les persones majors, sobre la base de l’atenció, la prevenció i la cura integral i continuada cap a ells. El nostre programa pretén incidir de manera positiva en la integració social i el benestar d’aquest vulnerable grup poblacional, minorar o previndre situacions de soledat i/o *asilamiento social i fomentar l’ús de la música com a eina eficaç per a la consecució d’aquests propòsits.
Per a això, es pretenen desenvolupar els següents Objectius específics:

OE1: Generar la plataforma tecnològica necessària per a coordinar les visites dels *músic@s de la Fundació a les residències de les persones majors beneficiades. Es comptarà amb una eina telemàtica que contribuirà a millorar les vies de comunicació, la gestió i la recollida d’informació rellevant de les persones majors de la localitat; permetent així identificar aquelles que experimenten sentiments o situacions de soledat no desitjada o manifesten la seua possible aparició.

OE2: Sensibilitzar a actors territorials i població en general, sobre els beneficis de la música per a minorar i previndre la soledat no desitjada i millorar la qualitat de vida de persones majors. Es pretén aconseguir major compromís social i participació, *concientización i involucrament dels actors *territoriales i població en general, e promoure el voluntariat actiu per a les activitats proposades i Fomentar la participació de la societat en el present programa per a garantir la seua continuïtat.

OE3: Realitzar trobades musicals personalitzades en els domicilis de les persones majors participants, per a afavorir l’acompanyament i la interacció social d’aquest col·lectiu poblacional. A través d’interpretacions musicals personalitzades, els music@s de la Fundació, pretén disminuir l’aïllament social i la soledat no desitjada de persones majors, millorar la seua autoestima, el seu estat d’ànim i la seua integració social, i de manera general, al seu benestar físic i psicològic.

OE4: Difondre i avaluar els resultats del programa per a contribuir, mitjançant la música, a la disminució de la soledat no desitjada, al millorament de la qualitat de vida i l’enfortiment de les relacions socials de les persones majors. Es contribuirá a la generació i sistematització de coneixement; s’avaluarà l’abast dels objectius i es donar a conéixer els resultats del programa a través dep *roductos comunicatius com a plegables, infografies, *podcast, anuncis, continguts en xarxes socials, TV, ràdio, pàgines webs, etc.).

Financiado por

Logos IRPF 2023-02 CMYK_ROJO_CAST
Suscríbete
Ayúdanos a difundir el mensaje para que la música siga sonando en los hospitales.
No hemos podido validar sus datos
Se ha realizado correctamente